Galette ze szparagami poleca Elżbieta Dziedzic.
Rozpoczynamy cykl warsztatów kulinarnych na bazie sezonowych produktów.
Nadszedł czas szparagów, które warto włączyć do naszej diety. Są cennym źródłem witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu.
Lista zakupów:
- Mąka gryczarna*
- Masło - 1 kostka
- Jaja - 2 szt.
- Kwaśna śmiatana 30% - 100 ml
- Parmezan w kawałku - 40 g
- Świeże szparagi - 6 szt.
- Świeża bazylia - 8 listków
- Pomidorki cherry - 4 szt.
- Płatki migdałów - 10 g
- Sól, pieprz, natka pietruszki do dekoracji, papier do pieczenia.
* Mąka gryczana powoduje, że ciasto jest kruche, za to smakuje wspaniale. Można oczywiście zastąpić ją innym rodzajem mąki.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- Mąka gryczana 200g.
- Masło – 150 g (2/3 kostki).
- Jajko – 1 szt.
- Łyżeczka soli.
- Listki bazylii.
Mąkę wysypujemy na stolnicę/blat kuchenny, dodajemy posiekane masło i posiane listki bazylii, wbijamy jajko. Ugniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy w okrąg. Umieszamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstwiamy na czas przygotowania sosu śmietanowego.
Gęsty sos:
- Kwaśnia śmietana 30% - 100 ml.
- Jajko – 1 szt.
- Parmezan 30 g.
- Pieprz czarny – szczypta.
W miseczce wymieszaj jajko ze śmietaną. Parmezan pokrój na cienkie plastry i dodaj do śmietany i jajka. Wymieszaj i nałóż sos na ciasto.
Pokrojone szparagi ułóż na sosie, razem z przekrojonymi na pół pomidorkami cherry, posyp pozosałym parmezanem 10g i płatkami migdałów 10g.
Zawin brzegi ciasta.
Nagrzej piec do 200°C (pieczenie góra + dół, jeśli ma funkcję termoobiegu, włączamy).
Włóż do pieca na 20 minut.
Po 20 min. wyjmij, odczekaj 2 minuty, przekrój na dowloną ilość części. Udekoruj bazylią lub natką, podawaj na ciepło.
Zjedliśmy wszystko, jest naprawdę dobre!
Powodzenia!